7 grunner til at 2024 er mulighetenes år

Det mangler ikke på dem som har predikert at akkurat dette året  blir mulighetenes år, men når det gjelder 2024 er jeg ikke i tvil! 😃

Tross mange mørke skyer på himmelen, enten vi snakker politikk eller økonomi, er det nå også mange muligheter. Muligheter for å lære noe nytt og spennende, for å bygge nye produkter og tjenester, ja rett og slett for å gjøre verden til et litt bedre sted!

Denne bloggposten er blitt til på bakgrunn av mitt virke innen medier og teknologi, hvor jeg til daglig leder teknologi- og dataavdelingen i Innlandets største medieselskap, Kilde, men refleksjonene vil forhåpentlig gi verdi uavhengig av «stilling og stand», sektor og bransje.

Her er noen av mine tanker rundt trender og muligheter for det kommende året, oppsummert i en lettere tabloid 7-punktsliste:

1. AI-effekten

AI, eller KI (kunstig intelligens) som vi skal kalle det her til lands, generativ AI, maskinlæring, dyp læring og alle underkategoriene er nå på toppen av hype-kurven. Det er over ett år siden ChatGPT tok verden med storm, og det kommende året vil bruken av AI, inkludert generativ AI («genAI»), finne stadig flere områder. Forvent at AI i stadig større grad rulles ut i alle verktøy og systemer rundt deg. Vi trenger å leke, lære og teste, men samtidig blir det viktig å ta AI «fra biz til buzz», som Salvador Baille så treffende omtaler det. Vinnerne blir dem som klarer å bruke AI til å skape ny verdi gjennom nye produkter, og ikke bare bruke AI til å drive med optimalisering og effektivisering.

2. Samarbeid

Vi trenger å samarbeide enda mer. På tvers av avdelinger, bransjer, nasjoner og verdensdeler. Det siste er mer krevende enn noen gang, men vi trenger å tvinge oss til å se hverandre og verden med ulike linser. Min egen bransje, mediebransjen, bør utforske enda tettere samarbeid. Her gjøres det enormt mye bra av for eksempel Amedia og ALT-initiativet, som nok bare er starten på et stadig bredere mediesamarbeid her til lands. Husk å «zoome ut» og sette deg inn i andres ståsted! Empati er en egenskap som bare blir viktigere og viktigere, også i 2024. Få en ekstra dytt bak ved å engasjere deg i nettverk og klynger som Digital Innlandet!

3. Nysgjerrighet

Enten du er 7,17 eller 77 år trenger du å tilegne deg ny kunnskap. De som klarer å opprettholde et nysgjerrig sinn er morgendagens vinnere. Verden har aldri gått så fort før, men vil heller aldri igjen gå så sakte som den gjør i 2024. Det er ubehagelig med endringer og helst vil vi at alt skal være som før. Dessverre vil ikke tannkremen renne tilbake inn i tuben, så du bør snarest mulig slutte å leke struts. Lytt til podkaster, still spørsmål, lek og lær, gjør feil, ikke ta alt så høytidelig og ha et åpent sinn!

4. Personalisering

«Jeg vil ikke ha det som alle andre får, jeg er spesiell»! Alle som driver med produkt- og tjenesteutvikling trenger å jobbe mer med personaliserte tjenester i 2024. Verden drukner i innhold og det er ikke mulig å få med seg alt som er av interesse. Algoritmene trenger å hjelpe oss mer til å finne frem. Vise oss det gode innholdet som er relevant for oss, og vise det på en måte som engasjerer oss. Hjelpe oss med å gi oss relevant informasjon og tjenester når vi trenger det. Ulike brukere har ulike behov, enten vi snakker om generasjonsgap eller andre gap. One size does not fit all! Samtidig må algoritmenes makt brukes med omhu. Ingen er tjent med å synke dypere og dypere ned i kaninhullet og gå i stadig nye bekreftelsesfeller. Og glem for all del ikke å spørre brukerne dine om tilbakemelding, underveis i produktutviklingsprosessen!

5. Cybersikkerhet

Du har kanskje sett Netflix-filmen «Leave the World Behind» denne julen? Uansett terningkast, filmen gir grunn til ettertanke. Hvor avhengige har vi ikke blitt av internett, mobilnett og satelitter? For ikke å si elektrisitet? Det er nesten umulig å se for seg en hverdag uten. Nå finnes langt mindre dramatiske hendelser som også er ille nok, som identitetstyveri, datainnbrudd, phishing og deep fakes. Digitale angrep øker nå i omfang, både mot enkeltpersoner, bedrifter og stater. Bruken av AI akselererer dette ytterligere. Vi trenger flere dyktige fagfolk og løsninger på feltet, og flinke klynger og miljøer som «Cyberklyngen», men alle og enhver har også et ansvar for å holde seg oppdatert og ha en kildekritisk sans.

6.  Utvidet og virtuell virkelighet

Ja, du vet, AR og VR og sånn, ofte forkortet XR, eller til og med «metaverset«. Jeg har snakket mye om det før, men i 2024 blir fokuset på «fremtidens skjermer» enda større. Det skyldes ikke minst Apples inntog på arenaen, men også at stadig flere får opp øynene for mulighetene som selv dagens forholdsvis rimelig produkter som Meta Quest 3 gir. Ved å plassere skjermer direkte på øynene våre frigjør vi hendene og får en helt annen fleksibilitet rundt det å konsumere innhold og informasjon. Et klassisk sitat fra Charlie Fink er «The world will be painted with data». De som forstår denne utviklingen og er tidlig ute med å bygge tjenester og innhold får et stort fortrinn. I 2024 er det på tide å oppdatere seg på området (meld bedriften din inn i VRINN)!

7. Bærekraftig teknologi

Bærekraft er nå et så slitt ord at jeg nesten ikke lenger vil ta det i munnen, men poenget er at teknologi og digitalisering i seg selv ikke automatisk er lik bærekraft. Globalt sett står tek-bransjen snart for 5 prosent av CO2-utslippene, på linje med flybransjen, og det øker på. Datakraft og lagringsplass er ikke en uendelig og utømmelig kilde som oppstår i en magisk sky. Det kreves enorme datasentre og kraft for å drive alle tjenestene. Knapphet på råvarer og elektrisitet vil ramme verden i større grad fremover,  og tek-bransjen må ta sin del av ansvaret. I 2024 må vi oftere stille oss spørsmål som «trenger verden dette innholdet»? «Trenger kundene våre denne filmen i 4K-kvalitet på hjemmesiden»? «Må bedriften lagre og ta sikkerhetskopi av alle disse dataene»? Samtidig vet vi at digitalisering fjerner mange utslipp og at teknologi er nøkkelen til å løse mange av fremtidens bærekraftsutfordringer. Her venter det både utfordringer og muligheter i massevis, både i 2024 og fremover!

Så, det var noen av mine tanker for det kommende året! Takk for at du orket å pløye deg gjennom. Er det noe som fremstår som riv ruskende eller noe heeelt vesentlig du mener jeg har glemt, hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet under (eller i en annen kanal).

Ha et riktig godt nytt år, både med og uten teknologi – og uansett utfall, glem ikke at det er i motbakke det går oppover! 🗻 😃

(Illustrasjonsbilde: ChatGPT/DALL·E 3, med prompten «can you create an image illustrating a blog post with the title «7 reasons why 2024 is the year of opportunities»? The blog post talks about AI, cooperation, sustainable tech, curiosity and VR/AR (XR)»)

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg er en forretningsorientert tek-leder med stor sans for kommunikasjon, med 25 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet teknologi (tek), medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, prosjektleder, PR-sjef, daglig leder, klyngeleder og teknologi-direktør. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er ansatt i den offensive medie- og teknologiselskapet Kilde (KildeGruppen AS) hvor jeg har ansvar for området "teknologi og data", og fungerer også som prosjektleder for et nyskapende rekrutterings- og profileringsprosjekt, "T10". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det ofte joggesko som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-) (Foto: Kilde / Trond Lillebo)